(källa skk.se)


Solen skiner – nu vaknar ormarna

Under påskhelgen skadeanmäldes årets första ormbitna hundar. Fler lär följa, förra året sökte drygt 1000 hundar veterinärvård till följd av ormbett, enligt Agria Djurförsäkring. Se till att du har koll på hur du ska agera om olyckan är framme och hunden blir biten.

Våren närmar sig! Njut, men se upp för vårslöa huggormar som, precis som vi, vill åt solens strålar. Huggormsbett kan ge din hund allvarliga skador på hjärta, lever och njurar. Förra årey sökte drygt 1000 hundar veterinärvård till följd av ormbettet, enligt statistik från Agria Djurförsäkring.

Symptom vid ormbett

Om olyckan skulle vara framme är det betryggande att veta att med rätt behandling och vila tillfrisknar de flesta hundar, speciellt om hunden blivit biten i nosen. Ett bett i tassen är lite värre, när hunden går på benet bidrar musklernas sammandragningar till att giftet sprids i kroppen.

Först märks ormbettet inte så mycket på hunden, men efter ett tag blir den trött och vill helst ligga ned. Efter någon timme svullnar den bitna kroppsdelen. Om bettet har tagit i nosen eller i läpparna svullnar ansiktet upp mycket kraftigt och når ett maximum efter ett till två dygn. Om bettet tar i en tass svullnar den upp och svullnaden sprider sig uppåt benet.

Om din hund blivit ormbiten

Håll din hund i stillhet och uppsök snarast en veterinär. Bär hunden om det är möjligt. Speciellt om du vet, eller misstänker, att hunden blivit biten i tassen.